15e plaats op EK Sprint

Met gladgeschoren benen stond ik aan de start bij het EK Sprint dit weekend. Een wedstrijd waar ik over het eerste deel van mijn race redelijk tevreden was, het fietsonderdeel goed was, en ik tijdens het afsluitende looponderdeel nog wat tekort kwam. Desalniettemin een keurige prestatie, en een goed leermoment. Een terugblik:

Na een prima ontvangst, atleten check-in en racebriefing hebben we zaterdag eerst het parcours verkend met de Nederlandse selectie. Na een douche en het droppen van onze fiets, koffers en vooral voeding in de kamers, stond al snel de Pasta-party op het programma. Een hippe benaming voor een pastabuffet, maar wel goed verzorgd.  Vervolgens kwamen we met de Elite Sprint mannen bij elkaar voor de teambespreking om de laatste zaken en voorkeuren voor de wedstrijd door te spreken. Atleten en coaches Armand, Raimond en Juul waren er klaar voor.
Terug op de kamers werden de fietsen klaargemaakt, stickers met nummers geplakt en startnummer vastgespeld. Om daarna vrij snel het bed in te duiken. Samen met roomie Thijs nog een filmpje gekeken, en op tijd naar bed…

Op raceday zondag hadden we alle tijd om rustig te ontwaken, want pas om 13:20 uur zou het startschot worden gegeven voor één uur sprinten. Na opnieuw een parcoursverkenning en relaxte warming-up was ik er dan ook op tijd klaar voor. 5km Lopen, 20km fietsen en 2,5km lopen.

Er werd gelijk hard gestart, waarbij je natuurlijk zo lang mogelijk wilt blijven plakken in de kopgroep. Ik koos ervoor niet al mijn krachten te verspillen in de eerste van twee loopronden, waardoor ik bijna achteraan liep. De tweede 2,5km vielen er echter steeds meer atleten terug door het hoge tempo, en kon ik langzaam aan posities opschuiven. Uiteindelijk kwam ik net na de Nederlander Caimin Stevens, maar voor een groepje met een Hongaar, Belg en Let de wisselzone in om mijn fiets te pakken.
Op de fiets hebben we agressief doorgereden, en konden door samenwerking met Caimin al snel wat atleten worden opgeslokt die voor ons reden, zoals een Rus, Oostenrijker, en een andere Belg. De groep bestond uiteindelijk uit zo’n 10 atleten, waarvan slechts een deel wilde, of kon rijden. Toch kwam de kopgroep steeds iets meer in zicht, en kon ik na een mooi stukje koersen met onder andere Caimin aansluiten in de kopgroep. In eerste instantie zat daar het tempo nog goed in. Maar al snel nadat we waren aangesloten, begrepen we dat de Nederlander (en trainingsgenoot bij het RTC Tilburg)  Stein Posthuma was weggereden uit de kopgroep en 30 seconden voorsprong kreeg. Onze opdracht was om af te stoppen, het tempo wat uit de kopgroep te halen en zodoende Stein een betere positie te geven. Er werden nog wat plaagstootjes uitgedeeld, maar die konden we makkelijk pareren. In de kopgroep zat ook Nederlander Jorik van Egdom, en daar werd goed op gelet. Hij wist uiteindelijk een keurige tweede plaats overall te behalen, en eerste u23 te finishen!
Omdat we het tempo uit de voorste groep haalden, konden er aan de achterkant nog een paar kleine groepjes atleten aansluiten. Daarbij wisten we dat het belangrijk was na 18 kilometer vooraan de groep te zitten omdat de laatste twee kilometer fietsen over een fietspad van 1,5meter breed zou gaan en er geen mogelijkheid was om daar nog iets te forceren. Ik zat ongeveer middenin de groep, wat niet goed maar ook niet slecht was. Nadat ik van de fiets kwam en de kramp probeerde te vermijden, mochten we nog een stukje van lopen met de fiets in de hand, voordat we in de wissel kwamen. Daar verloor ik nog enkele seconden omdat mijn schoenen voor de tweede run in mijn persoonlijke bak stonden, en die samen met mijn schoenen van de eerste run en helm daar in moesten blijven om een tijdstraf te voorkomen. Daardoor kon ik als één van de laatste atleten uit de fietsgroep aan de afsluitende 2,5km lopen beginnen. De tweede run ging weer ontzettend hard, en ik wist dat de atleten in de kopgroep op papier betere lopers waren (ze stapten niet voor niets eerder op de fiets dan ik, tijdens de eerste run). Ik kon nog even volgen maar had niet meer het vermogen om het tempo hoog genoeg te houden, wat erg zonde was. De Belg en Let  voor me liepen langzaam iets uit, maar uiteindelijk kon ik ook weer wat terrein terugpakken. Uiteindelijk resulteerde dat niet in een positieverbetering, waarna ik als 15e kon finishen bij de Elite mannen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s