Kampioen, Ironman

‘Oh, dat is met schieten toch?’. Leg maar eens uit wat je precies doet als multisporter. Triathlon, duathlon, run-bike-run, zwemloop, schaatsloop, fietsloop, en dan heb je ook nog de winter en crossvarianten. En verschillende afstanden. ‘Nee, een sprint is echt iets anders dan een lange afstand’. Vaak leg ik het uit door te refereren naar de zwemsport. ‘Kijk meneer, de kerel die de 50m vrij zwemt (dat is dus borstcrawl. Zo dus[terwijl ik met mijn armen probeer een fatsoenlijke borstcrawl te doen op het droge], waarbij ik bijna drie omstanders sla), traint heel anders dan iemand die de 10km openwater zwemt’. Dankzij ‘onze’ Dafne kan het tegenwoordig ook heel makkelijk met een voorbeeld uit de atletiek: ‘Het is alsof Dafne Schippers ineens een marathon gaat lopen. Ja, ze komt uit de meerkamp, en deed meerdere onderdelen. Maar een 400m of een marathon… da’s echt iets anders mevrouw’.

Dat men door de bomen het bos niet meer ziet, vind ik niet altijd gek. Overigens denk ik dat juist de diversiteit van de sport heel sterk is. Hierdoor kunnen hardlopers een keer een duathlon meedoen, zwemmers een zwemloop. En de mountainbikers flink huishouden bij de cross-wedstrijden. En ervaren dat het nog niet zo makkelijk is als het lijkt, maar wél laagdrempelig. En voor een divers publiek. Voor de sprinters, Mila’s, of de endurance junkies. Ik heb een hekel aan al die hokjes: alsof een ‘triatleet’ niet aan een duathlon kan deelnemen. Of een ‘duatleet in een triathloncompetitie’. Daarom dus multisportatleet, net zoals een zwemmer gewoon zwemmer is. En geen 50m vrij-er.

‘Heb je dan ook wel eens die ene wedstrijd meegedaan?’, is een veel voorkomende vervolgvraag. Natuurlijk weet ik dan al voor 95% zeker welke ze bedoelen, en toch vraag ik:
‘Die ene?’.
‘Ja, die op dat eiland…eehm..’
‘Hawaii?’.
‘Ja, die! Ironman… heftig joh, dat duurt toch de hele dag?’.

Meestal leg ik dan beleefd uit dat het er aan ligt hoe lang je over het zwem-, fiets- en looponderdeel doet, en dat ik me nog niet richt op lange afstanden. Ik zie mezelf nog geen 3,8km zwemmen, eerder 180km fietsen. En 42 kilometer lopen.

‘Dus je bent geen Ironman?’.
‘Haha, nee. Misschien later nog eens’.
‘Oh, ja… oke’ (de teleurstelling valt vervolgens af te lezen van het gezicht) ‘maar nog steeds knap hoor’.

Toch denk ik dat ik binnenkort met het tegenovergestelde van gepaste trots kan vertellen dat ik een échte Ironman ben. En wel een echte kampioen…

Elke training maak je je lichaam een beetje kapot, om het na herstel weer sterker dan daarvoor klaar te maken voor een nieuwe training en wedstrijd. Dat doe ik ook. Maar soms train ik een beetje te hard. In ieder geval te hard voor mijn lichaam. Dan verbruikt mijn lichaam zo veel ijzer, dat het ijzergehalte tijdens een fijne trainingsperiode heel snel daalt. Als een ware kampioen. Daar kan geen boterham met stroop, heerlijk mals rood vlees, kilo groenten en fruit, of een gezonde notenmix tegenop.

Ook nu heb ik weer last van mijn ijzerwaarden. Dat leidt tot bloedarmoede. Daarom moet ik de komende weken even rustig aan doen.
Gelukkig leer ik mijn lichaam steeds beter kennen, en merkte ik tijdens een crosswedstrijdje vorige week al dat het kaarsje langzaam uitging. Ik heb niet geforceerd maar heb rustig uitgelopen, wat door sommigen misschien wel als merkwaardig werd bestempeld. Maar so what.

Ijzertekort is een fenomeen waar ik afgelopen jaren veel mee te maken heb gehad, het heeft mijn aandacht. Soms sta ik er van te kijken hoe snel het ineens kan komen. Gelukkig gaat het ook redelijk snel weer over, als je er op tijd bij bent en je er rekening mee houdt tijdens je trainingen. Het ene weekend kun je nog heerlijk trainen, en het weekend daarna bijna niet meer lopen. Best een prestatie. Eigenlijk is mijn lichaam dus een echte kampioen, een ijzerkampioen. De volgende keer als men vraagt of ik ooit ‘naar dat eiland ben geweest’, vind ik dat ik volmondig ‘ja’ mag antwoorden. ‘Ik ben een Ironman, ik was heel snel en deed er zo’n 7 dagen over’.

Fijne kerstdagen!
x Joep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s