Tevreden over EK cross

Dit weekend finishte ik als 16e tijdens het Europees Kampioenschap cross in Roemenië: 6,2km lopen, 20km mountainbiken, 3,1km lopen op een parcours met de nodige klimmetjes en dus hoogtemeters.

Ik besloot (ondanks) mijn startnummer 1 rustig te starten, en lag na de eerste ronde redelijk achterin het veld. Andere Nederlanders Frank Schotman en Juul van de Kruijs gingen ambitieus van start maar kon ik in de tweede ronde bijhalen.  De Nederlandse equipe langs de kant had me al bijna afgeschreven, maar na de eerste loopronde kregen ze door dat ik toch niet zo slecht bezig was. Terwijl veel atleten een tempo’tje rustiger liepen, kon ik steady doorlopen en ze inhalen waardoor ik net na Frank als 13e ging wisselen voor het fietsonderdeel.

In vergelijking met het startveld mag ik mezelf geen mountainbike- of crossspecialist noemen, maar ik vind het wel leuk. Door de geringe ervaring met dalen werd ik daar in de eerste ronde al door een paar atleten in de afdaling ingehaald alsof ik stil stond. Tijdens het fietsen werd al snel duidelijk dat ik conditioneel goed in orde ben: op elke klim kon ik ze weer terugpakken of weer aansluiten. Daarnaast reed ik elke fietsronde harder!

20369019_753663631472282_2979597184180141240_o

Tijdens de wissel naar de afsluitende 3,1km hardlopen verloor ik mijn fietsschoen, en moest ik in de wisselzone terug om die op te halen. Terwijl ik dat deed, werd me duidelijk dat ik een penalty had waardoor ik tijdens de laatste run 15 seconden in de penaltybox mocht uitrusten. Boeide me niet. Na het wegzetten van mijn fiets en het aantrekken van mijn hardloopschoenen merkte ik meteen dat ik nog prima loopbenen had. Zelfs met de 15 seconde straftijd liep ik de 7e looptijd, en daardoor kon ik nog iets opschuiven.

Het meest dubieuze moment uit de race was een Italiaan die met nog 600 meter te lopen ineens voor me uit de bosjes opdook: hij had een kilometertje afgesneden. Ik naderde hem tot 3 seconden op de finish, maar de jury is het er niet over eens of er voldoende bewijs is om hem te diskwalificeren. Ondanks dat ook verschillende omstanders dit bij de jury hebben aangekaart, en mijn vriend het zelf ook toegaf. Hoe zou hij vandaag in de spiegel kijken?

Ik kijk in ieder geval tevreden terug, en moet tevreden zijn met een positie in de middenmoot van dit sterke veld. Mijn resultaat is misschien nog niet waar ik zou willen eindigen, maar het niveau lag hoog en ik deed goed mee. Met wat specifieke techniektraining kijk ik uit naar de volgende (internationale) crossen! Maar nu eerst: terug naar de weg  🙂

Advertenties

Een gedachte over “Tevreden over EK cross

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s