NK: ziek goed

Afgelopen seizoen heb ik hard gewerkt. Aan en met mezelf. Samen met mijn begeleidingsteam sprak ik over dromen en doelen, over sterkten en zwakten. Ik ben altijd overtuigd geweest van mijn capaciteiten, en baalde dan ook dat het er nog niet (altijd) uitkwam. Gelukkig kon ik samen met anderen die vertrouwen in me hebben een plan maken. Stiekem best een beetje spannend. Ik trainde namelijk meer en langer, en harder. En dat betekende dat ik moe werd, en niet voldoende uitgerust was om echt uitzonderlijk te presteren. Niet dat het slecht was, het was nog gewoon prima maar nog niet wat ik voor ogen had. Ik draaide gewoon mee voorin, kon strijden maar nog niet shinen. Like a diamond. Meer als een ruwe diamant.

Na een half jaartje wennen en finetunen had ik het door, en mijn begeleiders ook. Hoe het voor mij goed werkte, en  voor mijn lichaam. Het ging steeds beter, en kon op het EK cross in Roemenie al een prima resultaat neerzetten waar ik tevreden mee mocht zijn. Maar er was meer, zoals Peter R. de Vries zou zeggen. Na die 16e plaats had ik een nieuw doel tot het einde van het seizoen. Het NK duathlon op de weg, begin oktober. Daar wilde ik shinen. En dus trainde ik door. Met resultaat. Ik voelde het effect van mijn harde werk en de juiste begeleiding. Ik ging steeds makkelijker, en harder. Ik raakte in vorm. Tijdens het NK crosstriathlon was ik voor sommigen een verrassing, maar ondanks dat ik mijn ribben kneusde kwam het podium in zicht. Prima wedstrijdje, zoals verwacht. Maar wel balen van die ribben, waar ik drie weken niet fijn mee kon trainen, in ieder geval niet pijnvrij. Dus werd het schema een beetje omgegooid, maar dat maakte eigenlijk niet uit. Want met mijn vorm ging het steeds beter. Ik viel ongemerkt nog wat af, stond goed scherp, en had de laatste drie weken voor het NK al helemaal uitgedacht. Na overleg liet ik een korte wedstrijd in Groningen schieten om nog een wat langere wedstrijd te kunnen racen in Frankrijk. Ik maakte een tactisch foutje maar met mijn vorm zat het goed. Ik liep hard, ik fietste goede wattages, en werd 3e. Voor wat het waard is.

De generale repetitie
Een week voor het NK liep ik in Breda. Omdat dit voor mij te kort voor een wedstrijd is om helemaal vollebak te gaan, koos ik niet voor de halve marathon of de 10km, maar voor de 5km. Waar ik de eerste drie kilometer rustig zou starten, en daarna hard zou eindigen. Ik mocht de eerste drie kilometer lekker in het groepje blijven lopen, zodat ik uiteindelijk in de laatste twee kilometers wat kon versnellen om relaxed rond de 16 minuten uit te komen. Ik liep de eerste drie kilometer maar net onder de 10 minuten, een tempo dat eigenlijk iets te traag was. Maar daarna ging ik versnellen, eerst nog een beetje zoekend naar het juiste tempo. Maar daarna steeds wat harder. Ik eindigde in de laatste kilometer met een tempo van 2:48 min/km, en liep op de vijf kilometer 15:45. Met de ruim 100 meter extra die mijn Polar aangaf kwam ik uit op 16:04. En dat was prima voor deze laatste training. Ik was er klaar voor.

Ik trainde daarna nog door op de fiets, en mijn wattages waren beter dan ooit. Zondagmiddag plofte ik neer op mijn nieuwe bank, precies een week voor het NK, en wist ik: dit gaat een ziek goed NK worden. Wat het resultaat gaat zijn qua positie weet ik niet (was ook geen doel) maar ik ben beter dan ooit.

Helaas werd ik zondagavond ziek, dus baalde ik. Ik hield me rustig, en wilde zo snel mogelijk herstellen. Een paar extra dagen rust zouden misschien niet zo erg zijn. Ik was in vorm, dus zou het wel goedkomen. Het raceplan was goed opgebouwd met een behouden eerste run, een straf fietsonderdeel, en een knallend einde waar ik een zieke tweede run neer zou zetten. Maar die kwam er nooit.

Vrijdag voor de race voelde ik me al weer wat beter maar was traplopen nog echt een opgave. Zaterdag tijdens het loslopen had ik het idee dat het al weer veel beter ging. Dus toch op tijd fit, dankzij mijn rustige week met wat extra vitamines en slaap. Zondag startte ik, mentaal super sterk mijn fitheid verzwijgend voor mezelf. Ik startte het NK zoals gepland, easy. Zo voelde het ook. En ik liep prima op de derde positie mijn raceplan en hartslag volgend achter Yennick Wolthuizen, maar had ook met de goed vertrokken Patrick Stitzinger mee kunnen gaan. Zo makkelijk voelde het.  En toen… toen gebeurde het, ik kreeg het koud. Ik kreeg overal spierpijn. En ik kreeg het zwaar. Ik moest zelfs wat plaatsen toegeven en wist direct dat mijn lichaam nog niet zo fit was als mijn geest. Ik stapte nog op de fiets, ik deed mijn best om alle signalen van mijn lichaam te negeren, maar dat lukte niet. Ik rilde van de kou, ik had geen power meer en moest toegeven dat ik echt nog niet beter was. Dus kroop ik met 40 graden koorts ’s middags opnieuw mijn bedje in, DNF.

En dat is balen… want dit zou het NK zijn waar ik ziek goed zou zijn. Waar ik keuze’s voor had gemaakt, dingen voor had gelaten, en hard voor had getraind om goed te zijn. En dat was ik ook, qua vorm. Maar niet qua fitheid. En dus was ik ziek goed.

Een paar dagen na het NK begin ik me ietsje beter te voelen, de koorts verdwijnt. Maar het blijft knagen. Zou ik nog een andere wedstrijd lopen? Goed herstellen en nu ik in vorm ben nog een andere wedstrijd knallen? Ik kies er voor om het toch niet te doen. Hoe graag ik het eigenlijk wil.

Ik weet hoe het met mijn vorm is, ik weet dat ik op de goede weg ben. Ik heb afgelopen seizoen ondanks dat ik nog niet de topresultaten heb laten zien die ik wilde laten zien, voldoende aanknopingspunten en voldoende potentie om te groeien. Want ik was op de goede weg, de vorm werd steeds beter. Maar helaas werd ik ziek. En als ik doorga op de weg die ik ben ingeslagen, ga ik volgend jaar lekker shinen.

Be prepared. I was, and will be again. After a short break. Met mixed feelings, rustperiode!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s