EK. Eks uit

Eind oktober stond de laatste wedstrijd van dit lange seizoen 2018 op het programma: het EK tijdens de ETU Multisport European Championships, waar ik me had gekwalificeerd voor zowel het onderdeel cross duathlon als cross triathlon. Beide combineren leek in eerste instantie niet mogelijk, twee dagen na elkaar, dus zou ik kiezen voor een discipline. Als je op een EK staat, moet je het goed doen. Geen halve bak, dus focus op een discipline. De laatste serieuze wedstrijd van 2018 maar tevens ook het begin van een dilemma: kies je voor korte termijn resultaat of voor lange termijn? Dat was lastig, ook omdat ik zelf niet zo goed wist wat ik nu precies wilde. Het liefst natuurlijk goed presteren en zo hoog mogelijk eindigen. Dus kiezen voor de discipline waar je het hoogst zal eindigen. Maar is dat het beste voor de toekomst?

EK
Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op het EK crosstriathlon, de discipline waar ik ook Nederlands kampioen in werd. Maar waar ik internationaal (op papier) minder hoog zou gaan eindigen dan bij de crossduathlon. Rond het prachtige Cala Bassa werd een pittig parcours uitgezet met fantastisch helder water en witte stranden, een pittig fietsparcours met rotsen, losse stenen en wat mooie klimmetjes, en een zwaar loopparcours waar je bijna geen snelheid kon maken en constant moest opletten om je enkels niet te breken.

Met beperkte zwemervaring op Europees niveau racen kun je een uitdaging noemen. Dat was het ook kan ik vertellen. Mijn zwemtechniek gaat met sprongen vooruit, maar zwemmen op dit niveau is ook tactisch. En dus kwam ik ondanks een goede start toch wat achterin het veld terecht, doordat enkele atleten terugvielen en ik de aansluiting miste met de groepen voorin. Op de fiets moest ik dan maar vanuit de achterhoede terugkomen. Dat leek te gaan lukken gezien mijn fietsvorm, maar ik had toch veel moeite met het rijden over losse stenen, rotsen en miste daar gewoon ervaring om echt goed naar voren te rijden. Uiteindelijk kon ik door het specifieke loopparcours op mijn sterke onderdeel niet meer opschuiven zoals ik normaal wel kan, en finishte ik als 26e. Voor nu een resultaat dat weergeeft waar ik sta, een goede ervaring op het hoogste Europese niveau en voor mij een uitdaging om aan mijn verbeterpunten te gaan werken en volgend jaar beter voorin mee te kunnen gaan doen.

Eks uit.
Het was een lang seizoen, dat echt begon in december 2017 met een trainingskamp op Fuerteventura. Dus is het tijd om mijn lichaam even uit te laten rusten, te evalueren en na te denken over de toekomst. En vervolgens plannen te maken voor 2019 als ik ervoor kies om ambitieus door te gaan met sporten. Ik begon dit jaar in Zuid Afrika met een trainingskamp, en eindig dit seizoen met het EK op Ibiza. Tijd om de batterij op te laden, dus ik sta even uit. Van EK naar Eks uit, zoals ze in het Afrikaans zeggen wanneer ze even een training overslaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s